برنهارد شیکل میگوید: «اکنون برای اولین بار موفق شدهایم توضیح تئوری کاملی درباره اینکه چرا این قطره شکل میگیرد و چرا سطح زیرین لبه همیشه خیس میماند، ارائه کنیم.
ریاضیات پشت آن پیچیده است این یک برهمکنش نیروهای اینرسی، چسبناک و مویرگی است. نیروی اینرسی تضمین می کند که سیال تمایل دارد جهت اصلی خود را حفظ کند، در حالی که نیروهای مویرگی باعث کاهش سرعت سیال درست در منقار می شود.
اثر متقابل این نیروها اساس اثر قوری چینی رنگی است. با این حال، نیروهای مویرگی تضمین می کنند که اثر فقط در یک زاویه تماس بسیار خاص بین دیوار و سطح مایع شروع می شود. هر چه این زاویه کوچکتر باشد یا مواد قوری آبدوست بیشتر باشد، جدا شدن مایع از قوری کندتر می شود.
جالب اینجاست که قدرت گرانش در رابطه با سایر نیروهایی که رخ می دهد نقش تعیین کننده ای ندارد جاذبه صرفا جهت هدایت جت را تعیین می کند.
اما قدرت آن برای اثر قوری تعیین کننده نیست. بنابراین اثر قوری هنگام نوشیدن چای در قمر ماه نیز مشاهده می شود، اما نه در ایستگاه فضایی بدون گرانش.
محاسبات نظری روی اثر قوری توسط تیم تحقیقاتی در سپتامبر 2021 در مجله مکانیک سیالات منتشر شد.
اکنون آزمایشهایی نیز انجام شد: آب از یک قوری شیبدار با سرعتهای جریان مختلف ریخته شد و با دوربینهای سرعت بالا فیلمبرداری شد. به این ترتیب، میتوان دقیقاً نشان داد که چگونه خیس شدن لبه زیر یک نرخ بحرانی ریزش منجر به «اثر قوری» میشود، بنابراین این نظریه تأیید میشود.
این پدیده چندین دهه است که به صورت علمی مورد مطالعه قرار گرفته است اکنون یک تیم تحقیقاتی در TU Wien با تجزیه و تحلیل نظری دقیق و آزمایش های متعدد موفق شده اند “اثر قوری” را به طور کامل و با جزئیات توصیف کنند: تأثیر متقابل نیروهای مختلف مقدار کمی مایع را نگه می دارد. به طور مستقیم در لبه، و این برای تغییر جهت جریان مایع در شرایط خاص کافی است.
بدون دیدگاه